Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Penész a lakásban

2015. augusztus 23. 18:10 - SZV Társasházkezelő Kft.

Állítsuk meg a hívatlan vendéget

A régi házakban, lakásokban gyakran látni penészesedést, a foltos falak és szürkésbarna sarkok árulkodók lehetnek. A penésszel együtt jár a kissé dohos szag, bár rendszeres szellőztetéssel ez csökkenthető.

Tovább
Szólj hozzá!

Viharkárok

2015. augusztus 18. 18:40 - SZV Társasházkezelő Kft.

Mit kell tenni, ha már megtörtént a baj

A napokban több vihar (szél, zivatar, felhőszakadás, villám) is volt. Ezek a társasházakat is gyakran érintették. Legtöbbször eső ejtővezeték törés, dugulás és abból adódó károk lakás és pince ázása történik. A talaj erős átázása miatt fa kidőlések, talajvíz okoz problémát.

Amikor megtörténik a baj akkor a legfontosabb a kár enyhítése. Amikor a pincét elárasztja a víz az a legfontosabb, hogy mielőbb ki legyen szivattyúzva, hogy az alap lehetőleg ne álljon sokáig vízben. Ilyenkor kérhetjük a tűzoltók segítségét vagy a társasháznak érdemes beszerezni egy szivattyút mellyel saját maga is megoldhatja a problémát.

img_6177.JPG

Fa kidőlés esetén szintén hívjuk a tűzoltókat, főként ha épületre vagy autóra dőlt a fa.

Esőejtő vezeték törés esetén kérjük vízvezeték szerelő segítségét, aki csak akkor tudja majd megkezdeni a hiba elhárítását, ha az eső elállt.

Amire ügyelni kell még, hogy a károk bejelentése a biztosító felé mielőbb megtörténjen. 

Szólj hozzá!

Miért kell a társasházi biztosítás

2015. augusztus 13. 15:59 - SZV Társasházkezelő Kft.

Mit tartalmaz egy jó biztosítási szerződés

Manapság egyre gyakoribb, hogy a lakás tulajdonosok spórolásból lemondják lakásbiztosításukat, mert a sok kiadás közül úgy gondolják erre van a legkevésbé szükség. Van olyan is hogy van a lakónak is teljeskörű biztosítása és a társasház is rendelkezik szintén teljeskörű biztosítással. Ezek a dolgok már önmagukban is káoszt okozhatnak, de mi van akkor, ha a sok biztosítás ellenére káresemény esetén egyik biztosító sem fizet? Létezhet ilyen? Hát bizony igen!!!

gallery-thumbnails.jpg

Van olyan társasház aki úgy akar spórolni a biztosításon, hogy csak a közös területekre köt biztosítást. Mi van ilyenkor, ha az egyik lakó eláztatja a másikat? Ha volt biztosítása a károkozónak akkor fizet a biztosítója, ha nem volt akkor az elázott lakás tulajdonosa nem kap kártérítést. Azt, hogy a fölöttünk lakónak van-e biztosítása nem tudhatjuk, így arra hagyatkozni nehéz. Ezért szoktuk javasolni, hogy társasház esetében teljes körű biztosítást kell kötni és a tulajdonosoknak ebben az esetben elég csak vagyonbiztosítási szerződést kötnie (ha szüksége van rá).

Mit tartalmazzon mindenképpen a társasházi szerződés:

- felelősség biztosítás

- tűz és elemi károk

- viharkár

- vezetékes vízkár (bővített fedezettel)

- rongálás

- üvegtörés (figyelni kell a cserélt hőszigetelt üvegekre is szóljon)

- tetőbeázás

A társasházi biztosítást a teljes társasházra kössük meg, így ebben az esetben a lakásban lévő pl.:üvegtörést, csőtörést is fedezni fogja. Arra azonban figyelni kell, hogy ebben az esetben a lakásba való betörést csak saját vagyonbiztosításunk fogja fedezni.

Sok biztosító társaság kínál kiegészítő csomagokat ezeket érdemes megnézni és eldönteni, hogy a házat ez mennyiben érinti.

Ahhoz, hogy a legkedvezőbb szerződést tudjuk megkötni célszerű bróker segítségét kérni, mert így több ajánlatból tudunk válogatni.

 

 

 

Szólj hozzá!

Lakásbérlés körültekintően

2015. augusztus 11. 09:15 - SZV Társasházkezelő Kft.

Mit kell tenni, hogy elkerüljük a buktatókat

Amikor megtalálta azt a lakást, melyet kibérelne fontos, hogy körültekintően járjon el a bérleti szerződés megkötésekor.

key-123554_1280.jpg

A bérleti szerződés megkötéséhez nem nem kell ügyvédi ellenjegyzés, de érdemes megmutatnia jogásznak. A legfontosabb, hogy a szerződés tartalmazza a bérbeadó és a bérlő személyes adatait valamint az ingatlan adatait is, pontos cím és helyrajzi szám. A helyrajzi szám segítségével kiderítheti, hogy a bérbeadó valóban tulajdonos-e, joga van-e a lakásról rendelkezni. A tulajdonos adatait a tulajdonlap tartalmazza, melyet a területileg illetékes földhivatalban kérhet ki vagy betekinthet abba (ez ingyenes). A lakás tulajdonosával meg kell állapodni arról, hogy határozott vagy határozatlan időtartamra adja bérbe a lakást és ezt is rögzíteni kell a szerződésben. Meg kell állapodni, hogy bútorozott vagy bútorozatlanul adják ki. Bútorozott bérlemény esetén pontos leltárt kell készíteni, ezzel elkerülhető a vita amikor lejár a bérleti szerződés. A bérleti díj szintén kerüljön bele a szerződésbe. Előfordulhat, hogy a tulajdonos azt javasolja, hogy a valódi díjnál kevesebb legyen a szerződésbe rögzítve, de ezt ne fogadja el. Az is előfordulhat, hogy a bérbeadó két szerződést köt egyet a valódi feltételekkel, egyet meg szívességi lakáshasználatról, ami azt jelenti, hogy díj nélkül, ingyen tartózkodik a lakásban. Ezzel az a cél, hogy egy esetleges ellenőrzés során azt a szerződést mutassa be és ezzel elkerülje az adózást. Ha ez felmerül, jelezze, hogy elfogadhatatlan és ragaszkodjon a valós helyzet rögzítéséhez. A bérleti díj fizetésének ütemezése és módja is a szerződés részét képezi. Ezt vedd komolyan, a fizetési határidő elmulasztása ugyanis a bérleti azonnali felmondását vonhatja maga után. A bérleti díj általában nem tartalmazza a villany-, víz-és gázfogyasztást. Társasházi lakásnál arról is meg kell állapodni ki fizeti a közös költséget. Lehetőség van arra is, hogy a mérőórákat ideiglenesen a saját nevére írassa a tulajdonos engedélyével.

A leltár tervezetet letöltheti innen: http://honlapom.hu/pages/tarsashazaknak/contents/article/13/37664/doc/atadas_atveteli_jegyzokonyv_berlemeny_berendezeseire.doc

A kaució általában 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg, melyet a szerződés aláírása után kell megfizetnie. A kaució arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor a bérbeadó az esetleges károk kijavítására, közüzemi díjak megfizetésére fordítsa. Ha erre nincs szükség a teljes összege visszajár.

A bérelt lakásba bejelentkezni kizárólag a tulajdonos engedélyével lehet. A bejelentkezés sem a lakás tulajdonjogát, sem használati jogát nem jelenti.

Meg kell állapodni a bérleti szerződés felmondásának feltételeiről is. Az általános szerződések szerint a bérbeadó és a bérlő is jogosult a felmondásra, írásban értesítve erről a másik felet, akinek a megállapodás 30 napos felmondási időt biztosít.

A bérbeadó ellenőrizheti, hogy rendeltetésszerűen használja-e a lakást. Ezt csak előre egyeztetett időpontban, kizárólag úgy teheti meg, hogy a bérlőt ne zavarja.

 

 

Szólj hozzá!

Elindult az albérlet szezon

2015. augusztus 10. 09:00 - SZV Társasházkezelő Kft.

Ahogy közeledik a tanévkezdés, úgy válik egyre égetőbbé a lakhatás kérdése. Azokban a városokban ahol főiskolák, egyetemek vannak ilyenkor megindul az albérletek keresése. Szakértők tapasztalata, hogy az árak egyre emelkednek. A diákok főként a bútorozott lakásokat keresik és akár többen is bérelnek egy-egy lakást. 

Nem érdemes várni, még időben le kell foglalni azt a kiadó lakást amit meg tud fizetni és megfelel az igényeknek.

gallery-thumbnails_1.jpg

Ebben a táblázatban bemutatjuk az átlagos albérleti díjakat:

40-50 nm-es

téglalakás

40-50 nm-es 

panellakás

55-75 nm-es

téglalakás

55-75 nm-es

panellakás

Budapest 60-120.000 Ft 46-75.000 Ft 88-150.000 Ft 69-110.000 Ft
Szeged 50-70.000 Ft 40-60.000 Ft 80-110.000 Ft 55-70.000 Ft
Debrecen 70-85.000 Ft 55-60.000 Ft 80-110.000 Ft 60-95.000 Ft
Pécs 65-80.000 Ft 40-60.000 Ft 65-120.000 Ft 60-90.000 Ft
Győr 80-130.000 Ft 70-100.000 Ft 110-170.000 Ft 80-120.000 Ft
Sopron 80-130.000 Ft 65-90.000 Ft 100-140.000 Ft 70-110.000 Ft
Miskolc 50-60.000 Ft 30-50.000 Ft 70-90.000 Ft 50-80.000 Ft
Veszprém 40-45.000 Ft 45-60.000 Ft 55-95.000 Ft 50-60.000 Ft
Szólj hozzá!

Nagy ellenség a társasházban a DOHÁNYFÜST

2015. augusztus 09. 19:10 - SZV Társasházkezelő Kft.

Társasházi dohányzás helyzete sajnos törvényileg nem megoldott. Társasházi közös területen dohányozni tilos, hacsak erről a Házirend másként nem rendelkezik. Ez vonatkozik a lépcsőházakra, pincére, liftre, körfolyosókra, de nem vonatkozik a lakáshoz tartozó erkélyekre. Az erkélyeken, körfolyosókon dohányzók sokszor a hamut és a cigaretta csikket eldobják, nem is gondolva annak következményére. Az, hogy gusztustalan az eldobált csikk az erkély alatt az egy dolog, de olykor tüzet is okozhat. Nem beszélve arról, ha az erkély alatt egy másik erkély található és azon landol a csikk.

sculpture-57953_1280.jpg

Forrás: pixabay

 

Tapasztalatunk, hogy ez a kérdés sok esetben okoz feszültséget a lakók között. Az egyik esetben a körfolyosón dohányzó lakó azon kívül, hogy a társasház udvarára szórta a hamut, pont ahol a lakók feljártak, sok esetben a nyakukba, ledobálta a csikket, sőt sötétedés után még a villanyt is kapcsolgatta, a kapcsolót kitámasztotta, mert ugye dohányozni csak világosságban lehet. Miután a lakók szóltak neki csúnya üvöltözés lett a vége.

Másik esetünkben az albérlő saját lakásában dohányzott és a szellőzőn keresztül ment a füst az alatta lévő lakásokba. Természetesen a szagelszívót szabálytalanul bekötötték a szellőzőbe és az alatt cigarettáztak, hogy kivigye a szagot. Itt legalább a felszólítás után a bérlő beszüntette ezt a tevékenységét, illetve kikötötték a szagelszívót.

Tudjuk, hogy nehéz dolog, hogy igazságot tegyen az ember az ételszag és dohányszag ügyében, de addig míg a pörkölt illata nem okoz egészségkárosodást addig a cigaretta füstje súlyos egészségkárosodást okoz. Ezért kéne mindenkinek figyelnie arra, ha már saját magát mérgezi ezt mással ne tegye. Sajnos a passzív dohányzás a kutatások alapján károsabb, mint az aktív dohányzás.

Fontos, hogy a tűzmegelőzés szempontjából csikket senki ne dobjon el, mert füstöt, tüzet okoz. Azt is meg kell említeni, hogy az ágyban dohányzás a legveszélyesebb a tűz szempontjából. Évente több tüzet is okoz az ágyban dohányzás.

Szólj hozzá!

Vízóra leolvasás

2015. augusztus 05. 14:07 - SZV Társasházkezelő Kft.

A társasházi hiteles mellékmérők leolvasását az idei évig a fővárosban a Díjbeszedő munkatársai végezték 2 havonta. Ez az idei évtől fokozatosan kerületenként megszűnik és bevezetésre kerül az átalány rendszer, ami azt jelenti, hogy 5 db részszámlát és 1 elszámoló számlát fogunk kapni. Természetesen azért van arra lehetőség, hogy bediktáljuk az óraállást ezután is, de ilyenkor a pontos dátumra figyelni kell, mert csak meghatározott időpontokban lehet diktálni. A részfogyasztást az előző évi fogyasztás alapján állapítják meg.

images_16.jpg

Lehetőség van arra, hogy a közös képviselő szerződést kössön a Díjbeszedővel és ő egybe lejelentse a tulajdonosok fogyasztását. Ez főleg azoknál a társasházaknál nagyon fontos lenne ahol minden lakás vízórás, mert akkor így kiküszöbölhető a főóra után is fizetni kelljen.

Ami még nagyon fontos, hogy figyelni kell a mellékmérők hitelességének lejárati évét. A mellékmérők hitelessége 8 év. A csere a tulajdonos feladata és költsége. A kormány ígérete szerint szeptemberben várható döntés az ingyenes cserére vonatkozóan. 

 

Szólj hozzá!

Közös költség tartozás

2015. augusztus 04. 16:22 - SZV Társasházkezelő Kft.

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy tulajdonostárs valamilyen okból nem fizet közös költséget hosszabb ideig. Mivel a közös képviselő feladata, hogy gondoskodjon a közös költség beszedésről, így az elmaradások behajtása is hozzá tartozik.Fizetési felszólítást küldhet annak eredménytelensége esetén kérheti a közjegyzőtől a fizetési meghagyás kibocsátását. Ez a pénzkövetelések érvényesítése iránti nem peres eljárást jelenti. A jogi eljárás legvégén pedig ha addig sem rendezte tartozását végrehajtásra kerül sor. A végrehajtás jelzálog bejegyzéssel jár. A végrehajtás során lehet munkabérből letiltás, ingóság és ingatlan árverezés is.

jogi_utveszto.jpg

Amennyiben az adós hat havi közös költséggel tartozik a társasház kérheti a jelzálog bejegyzést a hátralék megfizetésének biztosítékául. Amennyiben nincs szervezeti és működési szabályzata a társasháznak akkor mindenképp közgyűlési határozat kell a bejegyzéshez.

A tartozás behajtásának költségei az adóst terhelik, melyet a társasháznak kell megelőlegeznie. Mivel a házaknak legtöbb esetben más bevételük a közös költségen kívül nincs, így a tartozás a fenntartásukat is veszélyezteti, illetve a tulajdonostársasak között feszültséget, vitát is gerjeszthet.

Tehát a pontos fizetés minden szempontból minden tulajdonostársnak érdeke!

Szólj hozzá!

Praktikus tanács lakásvásárlás előtt

2015. augusztus 03. 12:09 - SZV Társasházkezelő Kft.

A kiválasztott társasházi lakás megvásárlása előtt keresse fel a közös képviselőt, aki lehet akár az egyik tulajdonos társ vagy lehet egy társasházkezeléssel foglalkozó cég egyik munkatársa is. A közös képviselő elérhetőségét legtöbbször megtalálja a folyosón kifüggesztett hirdetőtáblán.

 images_5.jpg

Mit kérdezzünk meg a közös képviselőtől?

  1. Közös költség összege
  2. Van-e közös költség tartozása a tulajdonosnak (közös költségről is kell nullás igazolás az adás-vételhez)
  3. Milyen a ház műszaki állapota (milyen felújítások voltak és mi az ami várható)
  4. Várható-e olyan beruházás, mely közös költség emeléssel jár
  5. Mikorra várható a következő közgyűlés
  6. A társasháznak van-e közüzemi vagy egyéb tartozása

Az adás-vétel megkötése előtt célszerű elkérni a társasház alapító okiratát és a szervezeti és működési szabályzatot.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása