Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Penész a lakásban

2015. augusztus 23. 18:10 - SZV Társasházkezelő Kft.

Állítsuk meg a hívatlan vendéget

A régi házakban, lakásokban gyakran látni penészesedést, a foltos falak és szürkésbarna sarkok árulkodók lehetnek. A penésszel együtt jár a kissé dohos szag, bár rendszeres szellőztetéssel ez csökkenthető.

Elsősorban nedves vagy rosszul szellőző helyeken jelennek meg a penészfoltok. Ez persze nem csak a régi házakban jelenthet problémát, hanem az új építésű lakásokban is előfordul tél után amikor a hideg miatt hajlamosabbak vagyunk kevesebbet szellőztetni, de a rossz szigetelés és a hőhíd is okozhat penészesedést. A lakás fűtetlen részein, beázások, átszivárgó csövek okozta nedvesedés, ablakpárkányok mélyedéseiben ahol lecsapódik a vízpára, könnyen felütheti a fejét a penész.

penesz02.jpg

Az allergiát kiváltó spórákat a penészgomba termeli, amelynek fejlődéséhez magas páratartalom szükséges. Ha pedig egyszer megjelent, sajnos nehéz eltüntetni, mert a spórák bekerülnek a levegőbe és megjelennek a lakás más részein.

A penészgombák remekül érzik magukat 70%-os páratartalomnál, ilyenkor intenzíven tudnak szaporodni. Abból táplálkoznak amin megtelepednek, felfalják a tapétát, festéket, gyapjút és más természetes számú anyagokat és a port is. Főleg takarításkor jelennek meg nagy koncentrációban és sokáig ott lebegnek a térben ami az allergiásoknál tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést, könnyezést válthat ki.

Próbáljuk meg az elején elcsípni, rendszeres szellőztetéssel, ablak szigetelés kijavításával, lecsapódó vízpára letörlésével. Műanyag ablakokba beépíthető szellőző beszerelésével. Nagyobb bútorokat ne toljuk rá a falra, a fürdő és a kamra ideális terepet jelentenek itt a szellőztetésen kívül érdemes világítani nagy fényerejű energiatakarékos izzóval. A légkondicionáló is csökkenti a lakás páratartalmát. Viszont ennek karbantartására oda kell figyelni, mert ha itt elszaporodnak a gombák bekapcsoláskor bekerülnek a levegőbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoskepviseloforum.blog.hu/api/trackback/id/tr587728332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása