Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Közös költség

2015. július 30. 15:58 - SZV Társasházkezelő Kft.

Amikor társasházi öröklakást vásárol, havi, állandó kiadásai között szerepelni fog a közös költség. Ezt mint tulajdonosnak kötelessége rendszeresen fizetni, elmulasztása súlyos jogi következményekkel jár. Ennek fejében viszont társasházzal kapcsolatos szolgáltatások és jogok illetik meg.

A társasház működését például azt, hogy legyen világítás és tisztaság a lépcsőházban, hogy járjon a lift alapvetően a tulajdonostársak által fizetett közös költségből fedezik. A hatályos társasházi törvény (melyet letölthet innen)  http://honlapom.hu/pages/tarsashazaknak/contents/article/13/26640/doc/tarsashazi-torveny_2014-02-18-1-.pdf értelmében a közös tulajdonba tartozó épületrészek, berendezések és nem lakás céljára szolgáló helyiségek fenntartásának kiadásai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk alapján terheli. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha a társasház szervezeti és működési szabályzata másképp rendelkezik.

A közös költségben vannak még olyan kiadások amelyek nem a közös, hanem a lakók magán tulajdonával kapcsolatosak, de azokat a szolgáltató nem lakásonként hanem a társasház közössége felé számlázza ki. Ilyen például a szemétszállítás díja vagy a lakásonként nem mérhető vízdíj. Természetesen bárki dönthet úgy, hogy a saját elfogyasztott vizét méri, de ebben az esetben külön hiteles mellékmérőt kell felszereltetni, így közvetlenül a szolgáltató felé kell a víz- és csatornadíjat megfizetni.

Az hogy mennyi a közös költség összege nagyon változó. Ezek a tényezők befolyásolják a közös költség összegét:

- van-e lift (ennek karbantartása, áramdíja jelentősen növeli a közös költséget)

- gondnok, takarító főként ha a társasház alkalmazottja (számolni kell a munkabér járulékok magas költségével)

- mekkora a felújítási alap összege

- van-e szellőzőrendszer (szintén áramfogyasztás és karbantartás miatt növeli a költségeket)

- szemétszállítás szintén nagyobb tétel, mely szelektív hulladékgyűjtéssel jelentősen csökkenthető

- biztosítási díj (vannak alap biztosítások és van bővített fedezettel megkötött szerződések, melyeknél jelentős eltérések lehetnek )

Pontos összeget meghatározni csak a társasház ismeretében lehet, hiszen ma már sokféle lakás és háztípus létezik különféle adottságokkal, lakóösszetétellel, esetleges problémákkal.

komment
süti beállítások módosítása