Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Kéményseprés

2015. október 14. 08:30 - SZV Társasházkezelő Kft.

Amikor meglátjuk kiplakátolva, hogy kéményseprés lesz a társasházban, rögtön a szükségtelen rossz jut eszünkbe. Átvillan az agyunkon megint szabadságot kell kivenni vagy megbízni valakit aki beengedi a kéményseprőket. Akik feleslegesen jönnek úgy sem csinálnak semmit, esetleg kötözködnek. Sajnos ez a vélemény ma erről a szolgáltatásról. 

oecw2ck.jpg

Pedig igenis fontos, hogy a kémények állapota, huzata minden évben ellenőrizve legyen. Ezen kívül az is fontos és ellenőrizniük kellene a megfelelő levegő utánpótlást. Mit is értünk ez alatt? A legtöbb készülék a helyiség levegőjéből vonja el az oxigént, ezt szükséges pótolni különféle technológiákkal.

Nagyon sok társasházban a tulajdonosok kicseréltetik a nyílászárókat, de arra már nem figyelnek, hogy a fokozott légzárású ablakoknál a levegő utánpótlásról gondoskodni kell. Miként lehet ezt megoldani?

1.) Az ablakokba beépített légszellőzővel.

Ez lehet automata és manuális működésű. Amennyiben a cserekor nem lett ilyen beépítve úgy ez utólagosan is pótolható, gyorsan és egyszerűen beépíthető.

2.) Légbevezető nyílásokkal. 

Ezt akkor szokták alkalmazni, ha nincs közvetlen ablak a helyiségben.

Amennyiben a kéményseprőt a 2. értesítéskor sem engedjük be felszólítást küld a közös képviselőnek és a tulajdonosnak is és kérik a bejutás biztosítását. Ekkor lehetőség van időpontot egyeztetni, de ezt az ellenőrzést már a tulajdonosnak ki kell fizetni. Ha valaki továbbra sem reagál, a kéményseprők feljelentést tesznek az önkormányzatnál ami pénzbüntetést és akár még a gázkizárást is eredményezheti.

A kémény ellenőrzéssel megelőzhető a szénmonoxid mérgezés, melybe évről évre egyre többen halnak meg. Amennyiben úgy döntünk, hogy  biztonságunk érdekében szénmonoxid riasztót vásárolunk körültekintőnek kell lenni. Erről következő cikkünkben olvashat bővebben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoskepviseloforum.blog.hu/api/trackback/id/tr457965990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2015.10.14. 14:49:40

"Ha valaki továbbra sem reagál, a kéményseprők feljelentést tesznek az önkormányzatnál ami pénzbüntetést és akár még a gázkizárást is eredményezheti.

A kémény ellenőrzéssel megelőzhető a szénmonoxid mérgezés, melybe évről évre egyre többen halnak meg."

Oké, ezt valaki levezetné nekem érthetően?

Palladrin 2015.10.14. 15:11:36

Talán a szénmonoxid érzékelőkre is érdemes lenne kitérni.

halaloszto 2015.10.14. 15:49:35

@CyberPunK: olyan volt már hogy megbüntették aki nem engedte be a behajtót. vajon olyan volt-e már, hogy szénmonoxid mérgezés után megkeresték hogy mikor volt utoljára ellenőrzés és ki végezte?

Vajk

Zsidófalvi Zsidó 2015.10.14. 16:07:43

Tételezzük fel, hogy nem engedem be a tűzoltót háromszor se, kizárnak a gázfogyasztásból - de én ezen csak röhögök, mert fával fűtök...

:-D

Konyvtaroslany 2015.10.14. 16:15:55

Én attól hányok vért - és ezt már számtalan fórumon kifejtették mások is, hogy a nyomorultak csak munkanapon, nyolctól négyig jönnek. Én mikor dolgozom? Munkanapokon, nyolctól négyig. NEM, nem vagyok hajlandó szabadságot kivenni, mert akkor a szabadságom minden évben négy nappal csökkenne! Egy nap a gázóra, egy nap a vízóra, egy nap a villanyóra leolvasására és egy nap a kéményellenőrzésre. Lófaszt, mama! Sajnos nincs Pesten élő rokonom, a szomszédok sincsenek itthon, vagy nem bízom bennük, egyszerűen nem tudok kit megkérni. Ez van.

Megoldásként tudnám ajánlani a délutáni/kora esti ellenőrzést, ha már a magyar királyi postától is lehet kérni este hat utáni kézbesítést, talán a kéményesek is meg tudnák így oldani a munkaszervezést. Az esetleges túlórákat tervezzék be, leszarom!

Vagy legyen évenként egy általános leolvasó/ellenőrző nap, de akkor aznap jöjjön mindenki! Vizes, gázos, áramos, kéményellenőrző, az összes!

Terézágyú 2015.10.14. 16:24:56

A kéményseprők SOHA nem ellenőriznek semmit, és SOHA nem tisztitják a kéményt. Csak felveszik a pénzt (vidéken, portánként).

feca81 2015.10.14. 16:27:10

@Konyvtaroslany: jól mondod. Én most tartok a 2. felszólításnál. Nincs szabadságom. Hogy oldom meg? Sehogy. A legszebb az egészben, hogy nincs is kéményem, de még csak kéménynyílás sincs! Tervrajzon se találtuk...

Terézágyú 2015.10.14. 16:27:47

@halaloszto:
"vajon olyan volt-e már, hogy szénmonoxid mérgezés után megkeresték hogy mikor volt utoljára ellenőrzés és ki végezte?"

ott a pont.
Felelek a kérdésre.
Nem, ilyen ebben a k... országban sosem volt és sosem lesz.

Terézágyú 2015.10.14. 16:36:08

@feca81:
"A legszebb az egészben, hogy nincs is kéményem, de még csak kéménynyílás sincs! Tervrajzon se találtuk... "

Írd ki az ajtóra.

Amit nem fognak elfogadni. Kijönnek másodszor, és ott te személyesen kibököd, hogy nincs kémény(nyílás), és akkor elhiszik. És akkor ugrott egy fél/egész napod.

Terézágyú 2015.10.14. 16:57:47

"jó cikk.....lenne, ha igaz lenne, ezek a nyomorultak csak a pénzt szedik be de semmit nem csinálnak. Gyerekkoromban a gombot kerestük ha láttunk egyet, ma ha meglátom bármelyiket gyomortájékon elindul egy inger, hogy jól pofánbasznám mindet. Semmi tiszteletet nem érzek irántuk, mert egy tarhaló nem dolgozó élősködő népség semmi több. Nálam pld kitalálták, hogy az összes kéményemet épisem át, mert egy szabvány szerint (melyet ők toltak át, mármint a szabványmódosítást) már nem jó a béléscső amit alig 5 éve hivatalosan berakattam. A munka ára 1.200.000.-Ft lenne plusz nekik még legalább 150.000 ft tervek átvétel stb stb. Elküldtem őket szó szerint a kurva anyjukba. Aztán kitalálta, hogy építsek kéményseprő járdát a kémyényhez (métere 35.000.-Ft, nekem cirka 6 méter kellene). Kérdeztem tőle minek egy 15 fokos lejtésű manzárdtetőn, amin saját magam tudok járni ha pld a parabolát elfújja a szél és állítanom kell. Azt mondta előírás, mondta neki hogy hova tegye az előírását akkor amikor 20 éve nem volt kéményseprő a tetőn. A "munkájuk" annyi, hogy törvényileg megszavaztatták maguknak az ellenőrzést ami abból áll, hogy bejön papír kitölt pénz felvesz és egy évig nem látom. Hát a nagy lófaszt ezeknek nem tiszteletet. A legmodernebb gázkészülékem van, évente 2x a saját szerelőm ellenőrzi ezen kívül csúcs CO risztóm van. Tehát a kéményseprő takarodjon tőlem dolgozni máshová...."

Csatlakozom.

01234567 2015.10.14. 17:29:31

@Terézágyú: +1
És amilyen stílusban beszélnek, viselkednek.
süti beállítások módosítása