Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Lakástakarék pénztár

2015. október 19. 15:29 - SZV Társasházkezelő Kft.

Számolgatni kell, de megéri

Nagyon sok társasház már rendelkezik lakástakarék pénztári szerződéssel. Hosszú távú megtakarítási formára kiváló eszköz, főleg, hogy a banki kamatok nagyon alacsonyak. Társasházak még befektetésként szokták használni az értékpapír számlát és a befektetési jegyet. Ezek kamata is elhanyagolható az LTP szerződések állami támogatása+kamatához képest. És nem utolsó sorban társasházaknál mindig van olyan munka amire ezt sz összeget fel tudják használni.

 mgknh7a.jpg

Rövid összefoglalás a Lakástakarék pénztárakról:

Ma Magyarországon 4 féle Lakástakarék-pénztár működik. Az egyik a Fundamenta Lakástakarék-pénztár, a másik az Erste Lakáskassza, a harmadik az Aegon, a negyedik pedig OTP Lakástakarék-pénztár. Mindegyik pénztár működését a 47/1997 számú Kormányrendelet szabályozza, és az MNB (PSZÁF) felügyeli.

Lakástakarék-pénztári szerződéseket háztömbönként / épületenként lehet kötni. Az állami támogatás mértéke mindig az évente befizetett megtakarítás 30 %-a. Továbbá fizetnek még a házak részére a megtakarítás és az állami támogatás után betéti kamatot is.

Társasházak esetében a közös területek felújítására, korszerűsítésére (ide értve a külső szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, közös tulajdonban lévő nyílászárók cseréjét, kémények javítása, lépcsőház festés, függőfolyosó javítása stb.) kell felhasználni a szerződésekben összegyűjtött összeget. Tekintettel az Erste Lakáskassza 2011 őszi, és az Aegon 2013 év eleji alakulására, és az ebből eredő tapasztalatlanságra, így inkább a szakmai múlttal rendelkező másik két lakástakarék-pénztárt ajánlanám.

Fontos, hogy a lakástakrék-pénztári szerződésekben elhelyezett megtakarítások felújítási alapképzésnek is megfelelnek. Amennyiben a társasház a felújítási alapképzésének a törvényben meghatározott mértékben eleget tesz, akkor államilag kamattámogatott hitelhez férhet hozzá (12/2001. kormányrendelet által szabályozva) bármely közös terület felújításának finanszírozása kapcsán. Ha nem képez a társasház felújítási alapot, akkor csak a piaci kamatozású finanszírozás lehetséges, melynek jelenlegi mértéke 11,8 % / év.

A Lakástakarék-pénztári szerződések megnyitásakor ún. számlanyitási díjat köteles megfizetni a Társasház, mely Fundamenta esetében mindig a szerződéses összeg 1 %-a, OTP LTP-nél pedig jelenleg is van rá akció,hogy ennél kevesebb legyen. A kedvezmény mértéke jelenleg 50 %, így a szerződéses összeg 0,5 %-ának megfelelő összeg a számlanyitási díj.

Az LTP bármely bank hitele mögé zárolható.

A lakástakarék-pénztári szerződések Társasházak esetében közgyűlési határozathozatallal köthetőek 2/3-os szavazattal!

Szólj hozzá!

Szénmonoxid érzékelő

2015. október 16. 09:00 - SZV Társasházkezelő Kft.

A fűtési szezon sajnos évről évre követel még áldozatokat és itt nem a hidegre gondolok. Nagy gondot okoz a szénmonoxid. Ez egy színtelen szagtalan gáz, mely a levegővel jól keveredik és súlyos rosszullétet és halált okoz.

A szén-monoxid mérgezés tünetei: émelygés, fejfájás, szédülés

gallery-thumbnails_1.jpg

Még a fűtési szezon alatt sem késő átvizsgáltatni a tüzelő és fűtőberendezéseket, mert a nem használt időszakban meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak alkatrészek. Ezek később füstgáz visszaáramlást okozhatnak. A kéményseprőknek feladatuk lenne a készülék visszaáramlásának mérése, de ezt sajnos nem minden esetben teszik meg.

A szén monoxid mérgezés elleni védekezés eszköze a jól kiválasztott szén-monoxid érzékelő. Nagyon sokszor hallani arról, hogy nem megfelelő érzékelőket forgalmaznak. Az, hogy milyen készülékek a bevizsgált és megfelelő minősítéssel rendelkezők megtekintheti itt: http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150727.pdf

A szén-monoxid érzékelők rendelkeznek teszt gombbal, mellyel a készülék kipróbálható, fontos az is hogy magyar nyelvű használati utasítással, garanciával  rendelkező készüléket vásároljunk. Ezek azok a készülékek, melyek nem feletek meg a vizsgálati eredményeknek: http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_negativ_20150305_0.pdf

Figyeljük a nyílászáró cserénél a levegő utánpótlás megoldására, a rendszeres készülék ellenőrzésre, a kéményseprés elvégeztetésére (ne csak jöjjön és a papírt írjuk alá, mérjen is, ezért fizetünk).

Szólj hozzá!

Kéményseprés

2015. október 14. 08:30 - SZV Társasházkezelő Kft.

Amikor meglátjuk kiplakátolva, hogy kéményseprés lesz a társasházban, rögtön a szükségtelen rossz jut eszünkbe. Átvillan az agyunkon megint szabadságot kell kivenni vagy megbízni valakit aki beengedi a kéményseprőket. Akik feleslegesen jönnek úgy sem csinálnak semmit, esetleg kötözködnek. Sajnos ez a vélemény ma erről a szolgáltatásról. 

oecw2ck.jpg

Pedig igenis fontos, hogy a kémények állapota, huzata minden évben ellenőrizve legyen. Ezen kívül az is fontos és ellenőrizniük kellene a megfelelő levegő utánpótlást. Mit is értünk ez alatt? A legtöbb készülék a helyiség levegőjéből vonja el az oxigént, ezt szükséges pótolni különféle technológiákkal.

Nagyon sok társasházban a tulajdonosok kicseréltetik a nyílászárókat, de arra már nem figyelnek, hogy a fokozott légzárású ablakoknál a levegő utánpótlásról gondoskodni kell. Miként lehet ezt megoldani?

1.) Az ablakokba beépített légszellőzővel.

Ez lehet automata és manuális működésű. Amennyiben a cserekor nem lett ilyen beépítve úgy ez utólagosan is pótolható, gyorsan és egyszerűen beépíthető.

2.) Légbevezető nyílásokkal. 

Ezt akkor szokták alkalmazni, ha nincs közvetlen ablak a helyiségben.

Amennyiben a kéményseprőt a 2. értesítéskor sem engedjük be felszólítást küld a közös képviselőnek és a tulajdonosnak is és kérik a bejutás biztosítását. Ekkor lehetőség van időpontot egyeztetni, de ezt az ellenőrzést már a tulajdonosnak ki kell fizetni. Ha valaki továbbra sem reagál, a kéményseprők feljelentést tesznek az önkormányzatnál ami pénzbüntetést és akár még a gázkizárást is eredményezheti.

A kémény ellenőrzéssel megelőzhető a szénmonoxid mérgezés, melybe évről évre egyre többen halnak meg. Amennyiben úgy döntünk, hogy  biztonságunk érdekében szénmonoxid riasztót vásárolunk körültekintőnek kell lenni. Erről következő cikkünkben olvashat bővebben.

11 komment

Fázunk 2

2015. október 05. 19:14 - SZV Társasházkezelő Kft.

Távfűtéses lakások

Azoknál a társasházaknál ahol távfűtés van mindig gondot okoz, hogy mikor kezdjenek el fűteni. A távfűtő művek a fűtést az üzemviteli megállapodás alapján indítja el. Ettől eltérni eseti megrendeléssel lehet, melyet a közös képviselő tehet meg. A közös képviselő akkor rendelheti meg a fűtést, ha a lakók több mint fele ezt kérte.

p67pze4.jpg

Az üzemviteli megállapodás tartalmazza, hogy mikor kell elindítani és leállítani a fűtést. Ez a napi középhőmérséklet alapján kerül meghatározásra és a két hőfok között legalább 3 fok különbség kell legyen. Ezen kívül tartalmazza még, a lakószobák hőmérsékletét napközben és éjszakai intervallumban. Az üzemviteli megállapodást bármikor lehet módosítani közgyűlési felhatalmazás alapján.

Az eseti megrendeléssel csak időnként lehet kérni az üzemviteli szerződéstől való eltérést. Ennek módosításához a közös képviselőnek kell a lakók többségi hozzájárulása. E nélkül a közös képviselő nem rendelhet meg fűtés indítást és leállítást sem.

A napi középhőmérsékletet a társasházon elhelyezett mérőműszer alapján kerül megállapításra.

Szólj hozzá!

Fázunk!!!

2015. október 01. 20:28 - SZV Társasházkezelő Kft.

Itt van az ősz itt van újra

A héten nagyon hűvös lett, beköszöntött az ősz, indul a fűtési idény. Azoknál a társasházaknál ahol gáz fűtés van ott is vannak teendők:

nvriag4.jpg

1.) Központi gázkazán esetén a közös képviselő a kazán karbantartó céggel egyeztetve átnézeti, kitisztítja a kazánt, feltölteti a fűtési rendszert, próbafűtést végeznek. Ezt célszerű még nyár végén elvégeztetni, de sok helyen ez sajnos elmarad. És akkor jöhet a probléma mikor indítsák a fűtést. Spóroljuk vagy inkább melegben legyünk és ne költsünk esetleg gyógyszerre. Ez örök probléma, ilyenkor elindul az aláírás gyűjtés és ha megvan a lakók 50+1% -os hozzájárulása már indulhat is a fűtés.

2.) Amikor a lakók egyénileg oldják meg a fűtést akkor is van teendő, mert a tavasszal leállított konvektorokat amit esetleg a pók is beszőtt tisztíttatni és ha szükséges beállíttatni is kell. Ezt egyénileg kell a lakás tulajdonosoknak elintézni. Ha kombi kazán van és az üzemelt ugye nyáron is ott is elkél a tisztítás és átvizsgálás biztonságunk érdekében. Ez szintén a tulajdonosok egyéni feladata.

 

És akkor még nem is beszéltem a mumusról a kéményseprőkről akik szintén beleszólhatnak a fűtésünkbe biztonságunk érdekében, de erről bővebben egy másik cikkben írok.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása