Élet a társasházban

Útmutató a társasházi élet útvesztőjében

Lakástakarék pénztár

2015. október 19. 15:29 - SZV Társasházkezelő Kft.

Számolgatni kell, de megéri

Nagyon sok társasház már rendelkezik lakástakarék pénztári szerződéssel. Hosszú távú megtakarítási formára kiváló eszköz, főleg, hogy a banki kamatok nagyon alacsonyak. Társasházak még befektetésként szokták használni az értékpapír számlát és a befektetési jegyet. Ezek kamata is elhanyagolható az LTP szerződések állami támogatása+kamatához képest. És nem utolsó sorban társasházaknál mindig van olyan munka amire ezt sz összeget fel tudják használni.

 mgknh7a.jpg

Rövid összefoglalás a Lakástakarék pénztárakról:

Ma Magyarországon 4 féle Lakástakarék-pénztár működik. Az egyik a Fundamenta Lakástakarék-pénztár, a másik az Erste Lakáskassza, a harmadik az Aegon, a negyedik pedig OTP Lakástakarék-pénztár. Mindegyik pénztár működését a 47/1997 számú Kormányrendelet szabályozza, és az MNB (PSZÁF) felügyeli.

Lakástakarék-pénztári szerződéseket háztömbönként / épületenként lehet kötni. Az állami támogatás mértéke mindig az évente befizetett megtakarítás 30 %-a. Továbbá fizetnek még a házak részére a megtakarítás és az állami támogatás után betéti kamatot is.

Társasházak esetében a közös területek felújítására, korszerűsítésére (ide értve a külső szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, közös tulajdonban lévő nyílászárók cseréjét, kémények javítása, lépcsőház festés, függőfolyosó javítása stb.) kell felhasználni a szerződésekben összegyűjtött összeget. Tekintettel az Erste Lakáskassza 2011 őszi, és az Aegon 2013 év eleji alakulására, és az ebből eredő tapasztalatlanságra, így inkább a szakmai múlttal rendelkező másik két lakástakarék-pénztárt ajánlanám.

Fontos, hogy a lakástakrék-pénztári szerződésekben elhelyezett megtakarítások felújítási alapképzésnek is megfelelnek. Amennyiben a társasház a felújítási alapképzésének a törvényben meghatározott mértékben eleget tesz, akkor államilag kamattámogatott hitelhez férhet hozzá (12/2001. kormányrendelet által szabályozva) bármely közös terület felújításának finanszírozása kapcsán. Ha nem képez a társasház felújítási alapot, akkor csak a piaci kamatozású finanszírozás lehetséges, melynek jelenlegi mértéke 11,8 % / év.

A Lakástakarék-pénztári szerződések megnyitásakor ún. számlanyitási díjat köteles megfizetni a Társasház, mely Fundamenta esetében mindig a szerződéses összeg 1 %-a, OTP LTP-nél pedig jelenleg is van rá akció,hogy ennél kevesebb legyen. A kedvezmény mértéke jelenleg 50 %, így a szerződéses összeg 0,5 %-ának megfelelő összeg a számlanyitási díj.

Az LTP bármely bank hitele mögé zárolható.

A lakástakarék-pénztári szerződések Társasházak esetében közgyűlési határozathozatallal köthetőek 2/3-os szavazattal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoskepviseloforum.blog.hu/api/trackback/id/tr787990383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása